Liberya’da grev
Liberya’da kamu sağlık çalışanları iyileştirilmiş maaş, teşvikler ve mevcut Liberya Sağlık Bakanı’nın istifası talepleriyle yaptıkları grevi sürdürüyorlar. 16 Şubat’ta başlayan eylem ülke çapındaki birçok kamu sağlık kurumunu etkiliyor. Öte yandan Hükümet eylemdeki çalışanları işten çıkarmakla tehdit ediyor. Konu ile ilgili müzakereler devam ediyor.
Mısır’da sağlıkçılar süresiz greve gitti
Mısır'da doktor, eczacı ve diş hekimleri sendikalarının, sağlık sisteminin iyileştirilmesi ve maddi imkanların artırılması talebiyle düzenlenen birer günlük grevleri ilk defa süresiz olarak uzattığı belirtildi.
AA muhabirine konuşan Doktorlar Sendikası Üyesi Amr eş-Şura, 8 Mart günü süresiz olarak başlatılan grevin, hükümetin sağlık sektöründe çalışanların taleplerine karşılık vermesi hedefiyle düzenlendiğini dile getirerek, "Sağlık için bütçeden daha fazla pay ayrılmasını, sektörün yeniden yapılandırılmasını, hastane ve sağlık personeline yönelik suçlara verilen cezaların arttırılmasını istiyoruz" dedi. Şura, isteklerinin temelde hastanın menfaatine olduğunu vurgulayarak, eczanelerin grev sırasında acil ve kritik vakalarla ilgilenmeye devam edeceğini belirtti.
Şura, hükümetin taleplerine karşılık verip vermemesiyle ilgili olarak grev için yeni bir yol haritası belirleneceğini kaydetti.
Mısır, yaşanan ekonomik darboğaz ve çalışma koşullarının bozulması nedeniyle farklı sektörlerde geniş çaplı grevlere sahne oluyor. Doktorlar ve diş hekimleri sendikaları ocak ayından bu yana her pazartesi ve çarşamba, ezcazılar sendikası ise haftanın bazı günleri günlük grevler düzenliyor.
Yunanistan’da eczacılar süresiz grevde
Yunanistan'da mali krizle mücadele kapsamında uygulamaya konulan reformlar çerçevesinde, bazı mesleklerin serbestleştirilmesi kararına itiraz eden eczacılar, 26 Mart’tan itibaren süresiz grev kararı aldı.
AA’nın haberine göre, Panellen Eczacılar Birliği (PFS) , troykanın bazı ilaçların reçetesiz olarak marketlerde satılabilmesi, eczanelerin çalışma saatlerinin uzatılması ve mülkiyet tüzüklerinde bazı değişikliklerin yapılması talebine süresiz grev ile tepki gösterecek.
PFS Başkanı Kiryakos Teodosiadis, önümüzdeki günlerde mecliste konuyla ilgili kanun tasarısının onaylanmaması çağrısında bulundu. Teodosiadis, hükümetin bu "mantık dışı" düzenlemeleri geri alana dek eczanelerin kapalı kalacağını kaydederek protestolarını sürdüreceklerini kaydetti. Eczacılar, hükümetin reçete gerektirmeyen bazı ilaçların marketlerde satılmasına karşı çıkıyor. Eczaneler, daha önce 10 Mart'ta da aynı nedenlerden dolayı 48 saatlik grev düzenlemişti.