“Doktorlar gece nöbetlerinde uyumalılar”

Haberler

Londra Kraliyet Tıp Okulu’nda düzenlenen bir konferansta gece nöbetlerinin sağlığa zararları ele alındı.

Dr. Hande Arpat

16 Kasım’da Londra Kraliyet Tıp Okulu’nda düzenlenen bir konferansta konuşan uyku nörobilimcisi ve psiko-fizyoloji profesörü Jim Horne, uyku eksikliğinin işçi sağlığı bakımından etkilerini ele aldı. Horne, gece nöbeti tutan özellikle genç ve asistan doktorların nöbetleri sırasında kısa süreli de olsa uyumaları gerektiğine değinirken, uyku eksikliğinin insanların çalışma kapasitelerini ve acil durumlara müdahale etme becerilerini azalttığını vurguladı.

Prof. Dr. Horne konuşmasında, uyku eksikliğinin rutin işlerden çok acil durumları yönetme becerisine zarar verdiğini aktardı. Ayrıca uyku eksikliğinin dil ve iletişim becerilerini ciddi derecede bozduğu ve düzgün bir hasta-hekim ilişkisini engellediğini bildirdi.

Aynı konferansta kürsü alan uyku fizyolojisi profesörü Dr. Derk-Jan Dijk ise uyku eksikliğinin sirkadiyen ritmi bozduğunu ve gece çalışanların izinli oldukları günlerde dahi sirkadiyen ritimleri bozulmuş bir halde yaşamak zorunda kaldığını aktardı.

Doç. Dr. John Axelsson ise, uyku eksikliğinin genç ve asistan doktorların öğrenme kapasitelerini düşürdüğünü ve dolayısıyla tıp eğitimi için de ciddi bir sorun olduğuna değindi.

Konferansın ardından British Medical Journal’e demeç veren Prof. Dr. Horne asistan ve genç doktorların mutlaka uyumaları gerektiğinin altını çizerken şunları söyledi; “Doktorların uyuması ilgili herkes için daha güvenli olacaktır; doktorlar daha güvenli çalışacak, hastaların güvenliği artacak, hatalar ve iş kazaları azalacak ve doktorlar kendilerinin önemsendiğini hissedecekleri için daha mutlu çalışacaklardır. Her dört saatte bir 15 dakika bile olsa uyku ve dinlenme arası verilmesinin etkisi pek çok çalışma ile ispatlanmıştır”.

Kaynak: BMJ News