Madende daha önce de benzer bir kayma meydana geldiği, “can kaybı yaşanmadığı için” kamuoyundan gizlendiği ortaya çıktı.
Tıp Dünyası – ANKARA
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Madenköy’de açık işletme yöntemi ile işletilen bakır madeninde, 17 Kasım 2016 tarihinde meydana gelen ve 16 kişinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili olarak bölgede yapılan inceleme sonrası oluşturulan ön inceleme raporu kamuoyuyla paylaşıldı.
Raporda, facia bölgesinde çıplak gözle dahi büyük sorunlar olduğunun gözlemlenebildiğine dikkat çekilerek, “Facianın büyük ve önemli ihmaller nedeniyle meydana geldiği kesindir” denildi.
Madende 25 Temmuz 2016 tarihinde benzer bir kayma daha meydana geldiğini, can kaybı yaşanmadığı için kamuoyundan gizlendiği de rapordaki tespitler arasında yer aldı. Olası daha büyük felaketlerin önlenmesine yönelik çalışmaların yapılabilmesi için, iş cinayetlerinin ve kazaların sadece can kaybı ve yaralanmalar yaşandığında değil, her durumda, meydana gelişi ve nedenleriyle birlikte ilgili kurumlara bildirilmesi gerektiği belirtildi.
İşçilerin hayatı yüksek kâr hırsına kurban ediliyor
- Olaya, zayıf zeminde kontrolsüz ve hızlı yapılan genişleme çalışmaları neden olmuştur. Hızlı ve yeterli etüd yapılmayan çalışma biçimi özel sektör için kâr anlamına geliyor ve işçiler için risk oluşturuyor.
- Kaymanın gerçekleştiği bölgede, denetimlerde rahatça görülebilecek, kaymanın habercisi olan çatlaklar gözlemlenmiştir.
- Ocak içinde, kayma öncesi oluşan çatlaklar önemsenmemiş ve kil ile doldurulmuştur.
- Emniyet tedbirleri gerektiği gibi alınmamıştır.
- Basamakların açıları ve yükseklikleri doğru belirlenmemiştir.
- Üretim hızını artırmak için işçilerin hayatı tehlikeye atılmıştır.
- Facianın sorumluluğunun, diğer facialar ve iş cinayetlerinde olduğu gibi, çalışan birkaç mühendise yıkılması doğru değildir. Faciadan, işletme kadar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, dolayısıyla iktidar sorumludur.
- Denetim işinin piyasalaşması ve özel sektöre devredilmesi bu tür faciaların artmasının bir nedenidir. Bu durum AKP iktidarının yeni liberal ekonomi politikalarının açık ve net bir sonucudur. Mücadele edilmesi gereken çalışma yaşamında bu politikalar ve tüm uygulamalardır.