Adana Çocuk Hastanesi’nin kapatılmasına tepki

Haberler

1550 yataklı Adana Şehir Hastanesi 18 Eylül 2017 pazartesi günü hasta kabulüne başladı. Adana Şehir Hastanesi’nin açılması ile Adana’daki kamu hastanelerine bağlı bazı hastaneler tamamen kapanırken, bazılarında yatak ve personel sayısı azaltıldı, zamanla onlar da kapanacak.

Tıp Dünyası – HABER MERKEZİ

1550 yataklı Adana Şehir Hastanesi 18 Eylül 2017 pazartesi günü hasta kabulüne başladı. Adana Şehir Hastanesi’nin açılması ile Adana’daki kamu hastanelerine bağlı bazı hastaneler tamamen kapanırken, bazılarında yatak ve personel sayısı azaltıldı, zamanla onlar da kapanacak.

Adana’da, kamu hastanelerinin kapatılarak şehrin kilometrelerce dışındaki Şehir Hastanesi’ne taşınması tepkiyle karşılandı. Adana Tabip Odası, SES Adana Şubesi ve CHP Adana İl Örgütü, Adana Çocuk Hastanesi’nin bahçesinde ortak açıklama yaparak, bu durumun özellikle yoksul yurttaşlar için önemli bir sorun yaratacağına dikkat çektiler.

Ortak basın açıklamasını okuyan SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, 18 Eylül’de Adana Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla kamu hastanelerinin bazılarının tamamen kapatılıp, şehir hastanesine taşındığını, bazı hastanelerin de yatak ve personel sayısının azaltıldığını söyledi. Yüksel, Adana Çocuk Hastanesi’nin Adana’nın en eski hastanesi olduğunu belirterek, “Deprem bahanesiyle boşaltılması ve kapatılması gerçeğe uygun bir iddia değildir” dedi.

Sağlığın hizmetlerinin ücretsiz, eşit, adil kaliteli, nitelikli ve ulaşılabilir olması gerektiğini kaydeden Yüksel, “Bundan sonra 10 kilometre mesafedeki adana Şehir Hastanesi’nden hizmet alacağız. Bu bölgenin insanları dar gelirli ve ciddi geçim sıkıntısı içinde olan yurttaşlardır. Ulaşım giderlerini nasıl karşılayacak, hastalarını hastaneye nasıl yetiştirecek, yatan hastaların ziyaretine nasıl gidecekler?” diye konuştu.

Mevcut durumda bölgede yaşayan yurttaşların en yakın özel sağlık kurumuna gidip katkı-katılım payı ödemek zorunda kalacağını dile getiren Yüksel, “Yurttaşın sağlığı özel merkezin vicdanına kalacak ya da parası olmayan tedavi edilemeyecektir. Çocuk hastanesinin arazisi de şirkete verilecek ve buraya AVM’ler yapılacaktır” şeklinde konuştu.

Koruyucu sağlık hizmetlerine daha çok önem verilmesi ve şehir hastanelerinin de sağlık bakanlığına devredilmesi gerektiğini dile getiren SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, “1500 yataklı şehir hastaneleri yerine kentin ihtiyaç olan bölgelerinde 200-600 yataklı hastaneler yapılmalı, sağlık ocağı sevk sistemi çalıştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı kiracı olacak

Adana Şehir Hastanesi’nde görev yapan Adana Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Ali ihsan Ökten de sağlığı merkezileştiren, günümüzde bilimsel olmayan ve dünya ülkelerinde terk edilen şehir hastanelerinin kamu yararına olmadığını vurguladı.

500-600 yataklı hastanelerin yapılmasının hem halkın alacağı sağlık hizmeti, hem de sağlık çalışanlarının vereceği sağlık hizmeti açısından çok daha iyi olacağına inandıklarını belirten Doç.Dr. Ökten, tüm Türkiye’de yapılacak şehir hastaneleriyle yatak sayısı artmayacağının altını çizdi.

Şehir hastaneleriyle Sağlık Bakanlığı’nın kiracı konumuna düştüğünü belirten Doç. Dr. Ökten, şirkete yüzde 70 oranında doluluk garantisi verildiğini ve 25 yıl boyunca çocukların geleceğini ipotek altına alan bir kiralama yöntemine gidildiğini anlattı. Doç. Dr. Ökten, “Orada çalışan sağlık çalışanları huzursuz ve mutsuz” diye konuştu.