Taleplerimiz acil!
14 Mart Tıp Haftası etkinliklerini “Sağlıkta Dönüşüm Programı Çöktü” temasıyla yürüten Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın temel bileşenlerinden Genel Sağlık Sigortası, Aile Hekimliği ve Kamu Hastane Birlikleri uygulamalarının nasıl fiyaskoya dönüştüğünü kamuoyuna anlatıyor.
Tıp Dünyası – ANKARA
14 Mart Tıp Haftası etkinliklerini “Sağlıkta Dönüşüm Programı Çöktü” temasıyla yürüten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın (SDP) temel bileşenlerinden Genel Sağlık Sigortası (GSS), Aile Hekimliği ve Kamu Hastane Birlikleri (KHB) uygulamalarının nasıl fiyaskoya dönüştüğünü kamuoyuna anlatıyor.
TTB Merkez Konseyi, 14 Mart Tıp Haftası’na yönelik olarak yürütülecek etkinlik programını 16 Şubat 2018 tarihinde düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, TTB İkinci Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB Merkez Konseyi üyeleri Dr. Selma Güngör, Prof. Dr. Funda Obuz, Dr. Yaşar Ulutaş, Dr. Bülent Nazım Yılmaz, Dr. Şeyhmus Gökalp ve Prof. Dr. Taner Gören katıldılar. Basın açıklamasını Prof. Dr. Raşit Tükel okudu.
Sağlıkta Dönüşüm Programı çöktü!
14 Mart etkinliklerinin “Sağlıkta Dönüşüm Programı Çöktü” başlığıyla yürütüleceğini bildiren Raşit Tükel, 2002 yılında AKP Hükümeti’nin iktidara gelmesiyle birlikte uygulamaya konulan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın aradan geçen 15 yılda sağlık ortamını ve sağlık sistemini birçok açıdan olumsuz etkilediğini kaydetti. Tükel, sorun çözme iddiasındaki bu programın yeni bir çok sorun ortaya çıkardığını söyledi.
“Artık vaat dinlemek istemiyoruz”
Raşit Tükel, her yıl çeşitli zamanlarda; özellikle 14 Mart tarihi yaklaşırken başta Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Sağlık Bakanı olmak üzere yetkili ağızlardan “Sağlık çalışanlarına müjde” diyerek çeşitli vaatlerde bulunulduğunu, aynı başlıklar ve aynı cümlelerle tekraren basına yansıyan bu vaatlerin bir türlü gerçekleştirilmediğine dikkat çekti. Son dört yılda emekli hekimlerin ücretleri, fiili hizmet zammı ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet başlıklarında yoğunlaşan bu vaatlerin yer aldığı haber başlıklarından bir kısmını basınla paylaşan Tükel, “Artık vaat dinlemek istemiyoruz” diye konuştu.
Acil talepler
Tükel, sağlık çalışanları olarak özellikle fiili hizmet zammı, hekim ve emekli hekim ücretlerinde artış ve sağlıkta şiddet yasasına ilişkin düzenlemelerin bir an önce yaşama geçirilmesini istediklerini vurgularken, güvenlik soruşturmaları nedeniyle bekletilen ya da ataması yapılmayan tüm hekimlerin görevlerine başlatılmasını beklediklerini aktardı.