Bir öykü kitabı: “Zaman Çatlağı”

Kültür-Sanat

İçimizden biri olan Dr. Gönül Malat, edebiyatta yetenekli olmasının yanı sıra Tıp Dünyası dergimizin Yayın Kurulu’nda emek veriyor. Hatırlayalım yazılarında; ‘21. yüzyılın Odo’ları olarak adlandırdığı, ülkelerinde baskılara, kadının yok sayılmasına, iklim krizine, düşünce yasaklarına, mülteci sorununa karşı mücadele başlatan, bedel ödeyen ve dünyaca tanınır hale gelen öncü ve direnişçi kadınların öyküsünü anlatıyordu bize. 

Öykü yazmayı çok seven Malat’ın “Zaman Çatlağı” kitabı, Mayıs 2022’de Metinlerarası yayınevinden çıktı. Kitabı okurken kendi içime dönüp neden bu kadar hızlı tüketiyoruz böylesi acı olayların hatırasını, pek unutkan olmuşuz dedim. Hemen arkasından unutmak bir zorunluluk herhalde; yoksa olağan bir hayat süremez, hüzünlü ve depresif halden çıkamazdık diye düşündüm. Öte yandan basın ve sosyal medyadan izlediğimi hatırladığım bu dramlara karşı ses çıkarmış olmak, protestolara katılmak, toplumun vicdanını harekete geçirmek için çabalamak, çocuk istismarı faillerinin ceza alması için onları ifşa etmek, sessiz kalmamış olmak da önemli diye biraz olsun kendimi temize çıkardım.

Kitapta yazarımız üzerinde yerleşik olduğumuz coğrafyada cereyan eden özellikle kadınların ve çocukların dramlarını tekil örneklerle, güçlü bir imgelemle, renkli tasvirle anlatıyor; okurken ta içinizde hissediyorsunuz o acıyı, çaresizliği. Çocuğun başına gelen insest belasını, geleceksizliğin sürüklediği depresyonunu; Ege denizinde umuda yolculukta kendi iradesi dışında ölüme sürüklenen mülteci bebeği; barışın geliniyim diyerek yollara düşen naif genç kadının başına gelenleri, mücadele ederek başka türlü de var olunabilir dedirten kadın öğretmeniyle birlikte yazgısının değiştiği yoksul Kürt kızını çok iyi anlatmış kıvrak kalemiyle Malat. Kitabın kapağına yerleştirilen, “Goya’nın çocuklarını yiyen Satürn resmi” kitabın içinde neler olduğu ve yazarın feminist bakışı hakkında kopya veriyor bize. Her öykü bir dizeyle başlıyor, bu da ruhumuza iyi gelen bir esinti oluyor. Yazar ilk söz yerine “Sondeyiş” ile bitiriyor kitabını, zamanın bir karadelik olduğunu söyleyerek.

Deniz Erdoğdu