Voleybolcu Odolar: Filenin Sultanları

Gündem

Biz o şahane maçlara…
Bak – bak – bak – bak doyamadık!
Kalplerimiz dörtnala
Siz çıkınca sahaya
Biz bu büyük sevdaya
Hep bir – lik – te doyamadık!*

Her şey atılmış tohumların 2003 yılından itibaren buketler halinde derlenmesiyle başladı. Kadın Milli Voleybol Takımımız, 2023 yılında ise doruğa ulaşarak Milletler Ligi Şampiyonluğu ve Avrupa Şampiyonluğu olmak üzere iki şampiyonluk birden alıp zaferlerini taçlandırdılar.  Yetmedi, 2024 Paris Olimpiyat Oyunlarının elemelerinde yedi de yedi kazanarak –  hiç kaybetmeden – yirmi iki maçlık galibiyet serisiyle ülkemizin milli takımlar düzeyindeki takım sporlarında en başarılı derecelerini elde etmiş oldular. Böylece Türkiye kadın millî voleybol takımı, 16 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla FIVB dünya sıralamasında birinci sıraya konuşlandı.  

Aslına bakarsanız bu başarı öyküsü,  Türk kadın millî takımının ilk uluslararası karşılaşmasını yaptığı 1957 yılında başlıyor. Bu Uluslararası İstanbul Turnuvası’na (1957) Ayten Salih, Nazmiye Kor, Güneş Çapa, Seta Yağcıoğlu, Ayda Caner, Seda Acudoğulu, Ümran Okay, Siray Arca, Fatma Egenen, Gülçin Eroğlu, Tomris Göksan, Nezin Mutibaş’tan oluşan kadrosu ile katılmıştı milli takımımız.

Romanya’da düzenlenen 1963 Avrupa Şampiyonası, Milli Takımın katıldığı ilk Avrupa Şampiyonası oldu. Burada üç maçını kazanıp üç maçını kaybeden Türkiye, on üç takım arasında onuncu sırada yer aldı. Bir sonraki şampiyona 1967 yılında Türkiye’de düzenlendi ve Türkiye üç galibiyet ve beş yenilgiyle on beş takım arasında on ikinci oldu.

Türkiye kadın millî voleybol takımı daha sonra ancak 1981 yılında yeniden Avrupa Şampiyonası’na katılma şansını yakalayabildi. Bulgaristan’da yapılan bu şampiyonada tüm maçlarını kaybeden ve sadece tek set alabilen kadın voleybol takımı on iki ülke arasında sonuncu oldu. Batı Almanya’da yapılan 1989 Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda on iki takım arasında on birinci, Hollanda’da yapılan 1995 Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda on ikinci idi.

Takımın elde ettiği ilk önemli uluslararası başarı, 1967 Avrupa Voleybol Şampiyonası’ndan 36 yıl sonra ikinci kez Türkiye’de düzenlenen 2003 Avrupa Kadın Voleybol Şampiyonası’nda finali Polonya ile oynayarak alınan Avrupa ikinciliği oldu. Turnuva başlamadan bir hafta önce kamp yaptıkları otelde millî takımlar sorumlusu ve eski baş antrenörleri Deniz Esinduy’u kalp krizi sonucu kaybeden takım, tüm moral bozukluğuna rağmen Avrupa ikincisi olmayı başardı. Antrenörlüğünü Reşat Yazıcıoğulları’nın devraldığı – yaptığı Türk millî takımının kadrosunda (Avrupa ikincisi olan) şu voleybolcular bulunuyordu: Bahar Mert, Esra Gümüş, Sinem Akap, Özlem Özçelik, Aysun Özbek, Natalia Hanikoğlu, Mesude Kuyan, Pelin Çelik, Çiğdem Can Rasna, Gülden Kayalar, Seda Tokatlıoğlu ve Neslihan Demir Darnel.

Milli Takımın Avrupa ikincisi olduğu 2003 yılı, Türkiye’de kadın voleybolu için bir sıçrama yılı oldu. Aynı oyuncular, aynı yıl Japonya da yapılan Dünya Kupası’na katılma hakkı kazanarak en iyi 12 takım arasında yer alıp Çin’in şampiyon olduğu karşılaşmalarda dünya yedincisi oldu. 2003 dünya kupasına (kazanamasalar da) 10 Kasım 2003 tarihinde İtalya ile yaptıkları karşılaşma sırasında hiç ihtiyaç olmamasına rağmen saat dokuzu beş geçe mola alarak Atatürk’ü anmaları ve saygı duruşunda bulunmaları damgasını vurdu. Karşı takım oyuncuları, teknik ekibi, hakemler ve seyirciler başlangıçta molanın neden olduğunu anlayamasalar da, anma ve saygı duruşunun ardından Atatürk’ü çok iyi bilen Japon seyirlerden ve rakip oyunculardan-seyircilerden bir alkış tufanı koptu.  Reşat Yazcıoğulları’nın önerisi ve oyuncularında yürekten desteklemesiyle bu anma dünya çapında ses getirdi. Böylece başarılarıyla birlikte milli takıma duyulan sempati daha da artırdı.

Adlarını hızla duyurmaya başladıkları 2003 yılından sonra da başarılar hızla hanelerine yazılmaya başladı.  Kadın Voleybol Millî Takımımızın başarı serisine bakalım şimdi. Dünya Şampiyonası’na katılma durumu ve pozisyonları sırasıyla: 2006 yılında beş galibiyet ve altı mağlubiyet ile dünya onuncusu, 2010 yılında yedi galibiyet ve yedi mağlubiyetle dünya altıncısı, 2014 yılında beş galibiyet ve dört mağlubiyetle dünya dokuzuncusu, 2018 yılında yine beş galibiyet ve dört mağlubiyetle dünya onuncusu, 2022 yılında on galibiyet ve beş mağlubiyetle dünya sekizincisi, 2023 yılında ise mağlubiyetsiz yedi maçın yedisini de kazanıp her birinin birer Odo olduğu dünya şampiyonluğunun alınması. Ayrıca on iki galibiyet ve üç mağlubiyetle 2023 milletler şampiyonluğu.  

Avrupa şampiyonasının pozisyonları da şöyle ; ( 2003 itibariyle aldım öncesini de yazmak uzatacak yazımı) 2003 yılında beş galibiyet ve iki mağlubiyetle Avrupa ikincisi, 2005 yılında (Türk millî takımı ilk kez eleme oynamadan Avrupa Şampiyonası’na katıldı) on iki takım arasında altıncı sıraya yerleşti. 2007’deki şampiyonada onuncu oldu; Polonya’da yapılan 2009 Avrupa Şampiyonası’nda ise çeyrek finale kadar yükseldi ve yarı finale yükselemeyen takımlar arasında sırasıyla puan, set ve sayı averajına bakılarak yapılan sıralamada Türk millî takımımız beşinci oldu. 2011 yılında Avrupa üçüncüsü, 2013 yılında yedinci, 2015 yılında dördüncü, 2017 yılında Avrupa üçüncüsü, 2019 yılında Eda’nın gözyaşlarıyla röportaj verdiği finalde 3-2 kaybettiğimiz Avrupa ikinciliği, 2021 yılında yine üçüncülük ve 2023 yılında dokuz maçı da kazanıp mağlubiyetsiz alınan Avrupa şampiyonluğu.  

Genç Odolar için sıra olimpiyatlara gelmişti. 2012 yılı Filenin Sultanları’nın ilk defa olimpiyatlara katıldığı sene oldu. Takım, Mayıs 2012’de Ankara’da düzenlenen Olimpiyat Avrupa Kıta Elemesi’nde oynadığı tüm maçları kazandı. Böylece 52 yıldır takım sporlarında Olimpiyatlara katılamayan Türkiye, Londra’daki 2012 Yaz Olimpiyatları’na katılma imkânı buldu. Olimpiyat elemeleri sonrası katıldığı Çin’deki Grand Prix’de bronz madalyayı kazanan Filenin Sultanları ya da genç Odolar, Olimpiyatları 9. sırada tamamladı. Millî Takım, 2020 yılında yeniden olimpiyatlara katılma şansı elde etti. 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda çeyrek finalde Güney Kore’ye elenerek Olimpiyat beşincisi oldu. 2023 yılında Japonya da yapılan olimpiyat elemelerinde ise galibiyet serisini sürdürerek hem 2024 Paris biletini aldılar hem de Dünya Kupası adıyla oynanan olimpiyat elemelerinden altın madalya ve kupayla döndüler.

Tüm eleştirilere, kıyafetleri nedeniyle buzlama suretiyle haber yapılmalarına, yobazların en iyimser deyişle öteki ilan ettiği, şampiyonluk haberleri verilirken birçok yandaş medyada takımın bazı oyuncularının LGBT+ birey olmaları nedeniyle kırpılmış fotoğrafları ile yer alan ama ince-eleştirel, yerli yerinde anarşist duruşlarıyla bu sportmen şampiyon Odolar kim peki?

Önce sevimli İtalyan antrenör Daniele Santarelli başlayalım anlatmaya. 2023 yılı başlarında baş antrenörlüğüne getirilen Santarelli’yi, Erik Dalı şarkısının ezgisinde kendine has figürleriyle oynadığı Ankara havasından tanıyoruz. Yönetimindeki Millî Takım, 2023 yılı Temmuz ayında ABD’nin Teksas eyaletindeki Arlington kentinde oynanan Milletler Ligi final karşılaşmasında Çin’i 3-1 yenerek ilk kez Milletler Ligi Şampiyonu oldu. Aynı yıl Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası final karşılaşmasında Sırbistan’ı 3-2 yenerek tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonu oldu. 2023 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nda namağlup şampiyon olduktan sonra Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen 2023 FIVB Kadınlar Voleybol Olimpiyat Eleme Turnuvaları’nda oynadığı yedi karşılaşmadan da galibiyetle ayrılarak turnuvayı 21 puanla namağlup zirvede tamamladı. Erik Dalı her birinde de oynandı.

Takım bana emanet diyen duayen Odo: 1987 doğumlu takım kaptanı Eda Erdem Dündar, Orta Oyuncu, Boy: 188 cm.

Savunma bana emanet diyen çetin ceviz Odo : Gizem Örge Libero, 1993 doğumlu, Boy: 170 cm.

Turnuvalarda birçok defa En İyi Pasör seçilen ve oyun kurmak bana emanet diyen Odo: Cansu Özbay Pasör, 1996 yılında doğmuş, Boy: 182 cm.

Aslen Kübalı olup Türk vatandaşlığı alan ve Malatyalıyım diyen Odo: Melissa Vargas Pasör Çaprazı, 1999 doğumlu, Boy: 194 cm.

Sayı almayı görev edinmiş Odo: Hande Baladın Smaçör, 1997 doğumlu, Boy: 190 cm.

Aslı Kalaç Orta Oyuncu, 1995 doğumlu, Boy: 185 cm.

Turnuvalarda pek çok defa en iyi orta oyuncu seçilen, savunma bana emanet diyen bir diğer Odo: Zehra Güneş Orta Oyuncu, 1999 doğumlu, Boy: 197 cm.

İlkin Aydın Smaçör, 2000 doğumlu, Boy: 183 cm.

Elif Şahin Pasör, 2001 doğumlu, Boy: 190 cm.

Doğduğu şehirde adının bir caddeye verilmesi teklifinin, AKP ve MHP’li belediye meclis üyelerince reddedildiğinden teklifin gerçekleştirilemediği ve fakat gönlümüzün tüm caddelerinde ismi yer bulan hücum bana emanet diyen Odo:  Ebrar Karakurt Smaçör, 2000 doğumlu, Boy: 196 cm.

Simge Aköz Libero, Doğum Tarihi 1991, Boy: 168 cm.

Kübra Akman Orta Oyuncu, 1994 doğumlu, Boy: 200 cm.

Derya Cebecioğlu Smaçör, 2000 doğumlu, Boy: 187 cm.

Ayça Aykaç Libero, Doğum Tarihi1996, Boy: 176 cm.

2023 Avrupa şampiyonasındaki oyuncu değerlendirmesi şöyle;  En Değerli Oyuncu: Melissa Vargas, En İyi Pasör Çaprazı: Melissa Vargas, En İyi Smaçör: Ebrar Karakurt, En İyi Orta Oyuncu: Zehra Güneş, En İyi Pasör: Cansu Özbay, En İyi Libero: Gizem Örge

2023 milletler ligindeki oyuncu değerlendirmesi ise şöyle;  En Değerli Oyuncu: Melissa Vargas, En İyi Pasör Çaprazı: Melissa Vargas, En İyi Orta Oyuncu: Zehra Güneş, En İyi Libero: Gizem Örge

2023 CEV Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’nın rüya takımını şu şekilde duyurdu: Pasör Cansu Özbay, Pasör çaprazı Melisa Vargas, Smaçörler Magdalena Stysiak(Polonya) ve Ebrar Karakurt, Orta oyuncular Zehra Güneş ve Marina Lubian(İtalya), Libero Gizem Örge.

Sizlerle gurur duyuyor bizlere yaşattığınız bu coşku için binlerce teşekkür diyoruz sevgili Odolar…

*Tarkan’ın Kadın milli voleybol takımı için yaptığı şarkı sözlerinden…

Gönül MALAT

 

1 thought on “Voleybolcu Odolar: Filenin Sultanları

  1. Sevgili Gönül , ne güzel kaleme almışsın. Bizlere bu muhteşem başarıları sağlatan Atatürk’çü çağdaş Türkiyenin simgesi olan kadınlarımızıla gurur duyuyor ve tüm kalbimizle kutluyoruz. Son yıllarda ülkemizin ve cumhuriyetimizin aldığı tüm darbelere rağmen yüzümüzü güldürdüler, sana ve voleybolcularımıza çok teşekkürler. Ellerine sağlık.

Comments are closed.