Kitap Tanıtımı: Oyunbozan

Kültür-Sanat

Gönül Malat

Hoyrattır bu akşamüstüler daima.
Lavanta çiçeği kokan kederleri;
Dalga dalga hücum edip pişmanlıklar
Unutuşun o tunç kapısını zorlar
Ve ruh, atılan oklarla delik deşik;
Kâğıtlarda yarım bırakılmış şiir;
Ey, ömrün en güzel türküsü aldanış!*

Yine bir meslektaşımızın kitabı Oyunbozan! Nilüfer Benal’ın ikinci romanı. Yazar, ilk kitabı Unutulan’dan sonra uyaklı bir isimle Oyunbozan’ı kaleme aldı. Edisyon Kitap’tan çıkan, editörlüğünü çoğumuzun bildiği isim olan Özcan Sapan’ın yaptığı 214 sayfadan oluşan kitap, orta yaşlarını süren bir grup arkadaşın ilk gençlik yıllarına gidip gelen dolayısıyla geri dönüş tekniğinin hayli güzel kullanıldığı bir metin. Bir aralık akşamı başlayıp bir gün bile sürmeyen zaman dilimini konu ediyor olması en önemli mihengi romanın.

Doksanlı yılların anlatıldığı kitapta hep bir şiir kardeşliği ya da ayrışması var. Yazarın ilk kitabı Unutulan mavi leitmotifle ilerliyordu. Oyunbozan ise karakteri Yeşim’den dolayı yeşil bir leitmotif sunuyor okuyucusuna. Yeşim, melodisi daha doğrusu tınısı hoş bir sözcük! Bu tını pek yakışmış satırlara. Leitmotifler de yeşil dolayısıyla. Zaten yazarın bu melodik tınılar peşinde koştuğunu Unutulandan biliyoruz. O nedenle şiirsel bir roman diyenlere hep söylediğim gibi şiirsel değil melodik bir roman Oyunbozan diye itiraz ediyorum. Yeni Türkü’nün “Yeşilmişik” şarkısını ister istemez kulaklarınıza dolduruyor.

Gençler, 68li anne babalarına ve 78li abi ve abilerine öykünüyor. 88li daha doğrusu 98liler olarak anılmak istiyorlar. Bilmedikleri ise üzerlerinden silindir gibi geçen, yeni yeni açacak tomurcuklarını tankla – tüfekle ezip yok eden seksen darbesinin postal izleri. Oysa sadece umut etmek istiyorlar kendilerinden çalınmış geleceklerine tutunmak istiyorlar.

Sevgili Nilüfer, Oyunbozan ile hepimizin içine gömdüğü derin iç çekişleri satırlara taşımış. Dostlukların ince çizgileri özneyi her zaman ip üzerinde yürütür. İp üzerinde yaşam cambazlığına soyunan toy gençlerin düşmemek için birbirlerine sarılmalarını anlatıyor kitap. Çokça eksikli. Çokça dostluklu…

21.08.2024

 * Ahmet Muhip DRANAS,  Olvido şiiri. İspanyolca Unutuş demek…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.