Sağlıkta şiddet sona ersin!

Gündem
  • Medikal firma temsilcisi olduğu iddia edilen bir kişi, tartıştığı Dr. Muhammed Sait Berilgen’i silahla vurarak ağır yaraladı. Berilgen tüm çabalara karşın kurtarılamadı.
  • Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi Merkez Aile Sağlığı Merkezinde aile hekimi olarak çalışan Dr. Pevrul Tana, evinde ölü bulundu.
  • Sağlık Bakanlığı, 1 Ocak 2015 – 30 Nisan 2017 tarihleri arasında Beyaz Kod birimine gelen şiddet başvurularının 25.443 olduğunu bildirdi. Bu rakamın 6.893’ünü fiziksel şiddet, 18.550’sini ise sözel şiddet başvuruları oluşturdu.

Tıp  Dünyası – HABER MERKEZİ

Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Said Berilgen, 25 Mayıs 2017 günü, görevi başında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Medikal firma temsilcisi olduğu iddia edilen bir kişi, tartıştığı Berilgen’i silahla vurarak ağır yaraladı. Berilgen, tüm çabalara karşın kurtarılamadı.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, yazılı bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, konuya ilişkin değerlendirmesinde, medikal firma sahibi olduğu belirtilen bir kişinin, medikal malzeme satışından alacağına ilişkin olarak yaptıkları tartışma sonucu Berilgen'i öldürdüğünün basına yansıdığına dikkat çekti. Tükel, Berilgen'in öldürülmesinin sağlık alanının ticarileşmesinin sağlık alanındaki şiddete yansımasıyla ilgili çok somut ve dikkat edilmesi gereken unsurlar içerdiğini vurguladı. 

Sağlıkta ticarileşmenin sonucu

Muhammed Said Berilgen’in görevi başında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesini protesto etmek amacıyla 30 Mayıs 2017 tarihinde bir basın açıklaması yapıldı. Diyarbakır Tabip odası ve Diyarbakır SES Şubesi üye ve yöneticileri tarafından yapılan basın açıklamasına Türk Tabipleri Birliği adına Merkez Konseyi üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp katıldı.

Gökalp, meydana gelen bu üzücü olayı sadece sağlıkta şiddet olarak tanımlamadıklarını belirterek, “Meslektaşımızı öldüren şey; hasta ve hekim arasındaki iletişim bozukluğu değil, sağlık alanında yaşatılan yıkım ve zirve yapan kargaşadır. Hastanelerimizin birer işletme haline dönüştürülmesidir. Kamu alacak veya borçlarının tahsil işlemleri yükünün hekim yöneticilerin sırtına yüklenmesidir. Toplumsal barışın sağlanması bir yana, giderek gerdirilen toplumsal ilişkilerdir. Hekimleri güvencesiz ve güvenliksiz ortamda çalışmaya layık gören yanlış anlayışlardır” dedi.

****

Dr. Pevrul Tana evinde ölü bulundu

Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi Merkez Aile Sağlığı Merkezinde aile hekimi olarak çalışan Dr. Pevrul Tana, evinde ölü bulundu. Van-Hakkâri Tabip Odası yetkililerinin, henüz 11 aylık hekim olan genç meslektaşımızın ölüm haberi üzerine yaptığı görüşmeler sonucunda, adli işlemlerin başlatıldığı, Hakkâri ilinde otopsi yapılarak ölüm nedeninin aydınlatılmaya çalışıldığı bilgisi edinildi. Tana’nın ölüm nedeniyle ilgili olarak savcılık tarafından yürütülen soruşmada gizlilik kararı alındı.

TTB Merkez Konseyi, konuyla ilgili açıklamasında Tana’nın ölümüyle ilgili sürecin yakından takip edildiğini ve ölüm nedeninin aydınlatılması için tüm çabanın gösterileceğini vurgulayarak,  Tana’nın yakınlarına ve tüm hekim camiasına başsağlığı diledi.

****

Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod verilerini açıkladı

Sağlık Bakanlığı, 1 Ocak 2015 – 30 Nisan 2017 tarihleri arasında Beyaz Kod birimine gelen şiddet başvurularının 25.443 olduğunu bildirdi. Bu rakamın 6.893’ünü fiziksel şiddet, 18.550’sini ise sözel şiddet başvuruları oluşturdu.

Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Beyaz Kod birimine gelen şiddet başvurularıyla ilgili sorusunu yanıtladı. Sağlık Bakanlığı’ndan TTB’ye gönderilen yazıya göre,  1 Ocak 2015 – 30 Nisan 2017 tarihleri arasındaki şiddet başvurularıyla ilgili veriler şöyle:

– 2015 yılı içerisinde 3.533 fiziksel, 8.386 sözel şiddet olmak üzere toplam 11.919 şiddet başvurusu,

– 2016 yılı içerisinde 2.730 fiziksel, 8.041 sözel şiddet olmak üzere toplam 10.771 şiddet başvurusu,

– 1 Ocak-30 Nisan 2017 döneminde 630 fiziksel, 2.123 sözel şiddet olmak üzere toplam 2.753 şiddet başvurusunun kayıt altına alındığı bildirildi.

Bakanlığın verdiği rakamlar, son iki buçuk yıllık dönemde ortalama olarak günde en az 30 sağlık çalışanının fiziksel veya sözel şiddete uğradığını, sağlıkta şiddetin hız kesmeden sürdüğünü gösteriyor. Bu rakamların sadece Sağlık Bakanlığı’nın Beyaz Kod birimine yapılan başvuruları kapsadığını, gerçekte sağlık çalışanlarının karşılaştığı şiddet olaylarının çok daha fazla olduğunu da gözardı etmemek gerekiyor.