Sağlıkta şiddet bütün hızıyla sürüyor!
Samsun’da Dr. Serap Orhan, İzmir’de Dr. Erhan Sesli, Iğdır’da Dr. Serkan Yarımoğlu, hastaları ve hasta yakınları tarafından uğradıkları şiddet sonucu yaralandılar. Tek tesellimiz yaşıyor olmalarıdır. Saldırıları kınıyor, meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Tıp Dünyası – HABER MERKEZİ
Iğdır’da doktora bıçaklı saldırı
Iğdır Devlet Hastanesi’nde görev yapan Üroloji Uzmanı Dr. Serkan Yarımoğlu, 28 Eylül 2017 tarihinde bir hastasının saldırısına uğrayarak ağır yaralandı. Hızla ameliyata alınan Yarımoğlu, başarılı geçen ameliyat sonrası, tedavisinin devamı için Erzurum’a nakledildi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Yarımoğlu’nun uğradığı saldırının ardından bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlara yer verildi:
“Sağlıkta Dönüşüm Programının sağlık hizmeti veren kurumları bir işletmeye dönüştürdüğünü, sağlık hizmetinin niteliğini bozduğunu, bunun da sağlık çalışanlarını hedef haline getirdiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Ancak yapılan açıklamaların, çözüm önerilerinin yetkililerde bir karşılık bulmadığını üzülerek görüyoruz. Meslektaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, sağlık çalışanlarının şiddet görmesine sessiz kalınmaması için tüm kamuoyunu duyarlı davranmaya, sağlık çalışanlarıyla dayanışmaya davet ediyor, Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı’nın bir an önce yasalaşmasını talep ediyoruz.”
——————–
Sağlıkta şiddete İzmir’de protesto
Özel Ege Şehir Hastanesi’nde kendisine muayene olmak isteyen kişi tarafından silahla yaralanan Prof. Dr. Erhan Sesli’ye yönelik saldırı, 11 Eylül 2017 tarihinde düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi tarafından Özel Ege Şehir Hastanesi önünde düzenlenen basın açıklamasına TTB Merkez Konseyi üyesi Prof. Dr. Funda Obuz ve SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Dr. Fatih Sürenkök katıldılar.
Prof. Dr. Funda Obuz, burada yaptığı konuşmada sağlık çalışanlarına yönelen şiddetin son 15 yıldır artarak devam ettiğine dikkat çekti. Sadece kayıtlı olanlar üzerinden bir değerlendirme yapıldığında, günde 31 sağlık çalışanının sağlık hizmeti sunulan alanlarda şiddete uğradığını belirten Obuz, “Sağlık alanındaki şiddet, sözel, fiziksel ve psikolojik olmasından bağımsız olarak sağlık hizmet sunumunun hemen tüm aşamalarında önemli bir sorun, hekimler ve sağlık çalışanları için mesleki bir risk haline dönüşmüştür” dedi.
Sağlıkta şiddetin, toplumda şiddeti besleyen zeminin de bir yansıması olduğuna dikkat çeken Obuz, “Toplumsal barış, eşitlik ve adaletin sağlanması, hoşgörü ortamının yaratılması her alanda olduğu gibi sağlıkta da şiddeti önleyecektir” dedi.
Sağlıkta dönüşüm politikalarının şiddeti artırdığını ifade eden Obuz, “TTB ve SES İzmir Şubesi olarak meslektaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, sağlık çalışanlarına şiddetin son bulması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha hatırlatıyor, Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı’nın bir an önce yasalaşmasını talep ediyoruz. Sağlık çalışanlarının şiddet görmesine, öldürülmesine sessiz kalınmaması için tüm kamuoyunu duyarlı davranmaya, sağlık çalışanlarıyla dayanışma göstermeye davet ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
——————-
Samsun’da kadın hekime şiddet
Samsun Gazi Devlet Hastanesi’nde görev yapan Dr. Serap Orhan, 8 Ağustos 2017 günü bir hasta yakını tarafından darp edildi. Hasta yakınının, Dr. Orhan’ı darp etmeden önce hastanede kargaşa çıkardığı, ancak müdahale edilmediği, dolayısıyla hekime yönelik şiddetin engellenemediği kaydedildi.
Olayın, hasta yakının “sırası gelmediği halde kendi hastasına önce bakılması” talebine hekimin olumlu yanıt verememesi üzerine gerçekleştiği, Dr. Orhan’ın saldırgan tarafından uzun süre poliklinik odasında kilitlenerek alıkonulduğu, kendisine yardım edilmediği, hayatını kurtarmak için kendi çabalarıyla odadan çıkmaya çalışırken, saldırganla mücadele esnasında yüzünün sağ tarafına ciddi darbe aldığı, kafa travması ve hayati tehlike durumu nedeniyle müşahede altında tutulduğu belirtildi.
Türk Tabipleri Birliği ve Samsun Tabip Odası (STO), konuyla ilgili olarak Samsun’da Gazi Devlet Hastanesi önünde ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan STO Başkanı Dr. Murat Erkan, önceki yıllarda sağlık alanında şiddetin en ağır örneklerinin yaşandığı Samsun’da ve Türkiye’de sağlıkta şiddet olaylarının halen önlenemediğine dikkat çekerek, “Ancak, hiçbir olayda ihmali olanların yargılandığına, hatta soruşturmaya uğradığına, yaşananlardan ders alınarak gerekli önlemlerin alındığına tanık olmuyoruz. Son olayda daha önce olay çıkarmış olan kişinin yeni bir olay yaratabileceği ön görüsüyle hastane içinde izlenmemesi, daha önce yaşananlardan en azından güvenlik açısından ders çıkarılmadığını düşündürmektedir” diye konuştu.
Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının sağlık alanındaki en önemli sorunlardan biri haline geldiğini belirten Erkan, uygulanan sağlık politikalarının, sağlık çalışanlarının değersizleştirilmesi ve hedef gösterilmesinin şiddetin altında yatan önemli sebepler olarak tespit edildiğini aktardı. Erkan şöyle konuştu:
“Artık sağlıkta dönüşüm sistemi tıkanmıştır. Sağlık hizmetlerinde piyasa yönelimli politikalar sağlık hizmeti sunan kurumları birer işletmeye dönüştürürken sağlık hizmetinin içeriğini ve niteliğini tahrip etmektedir. Hizmet alan ve veren için de içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Hastanelerde yaşanan yoğunluk ve bu yoğunluğun yarattığı şiddet içinde boğulan sağlık çalışanları ve vatandaşlarımızın hali bunun en belirgin göstergesidir. Günde altı bin hastanın girip çıktığı bir hastaneden, beş-on dakikada randevu veren bir sistemden yarar bekleyen ve bunda ısrar eden bir anlayış çözüm değil şiddet üretmektedir.”